početna > Vijesti > Specijalna jedinica policije Orao Osijek obilježila 20. obljetnicu osnutka

Specijalna jedinica policije Orao Osijek obilježila 20. obljetnicu osnutka

Specijalna jedinica policije Orao Osijek obilježila 20. obljetnicu osnutka
23. svibanj 2011. objavljeno u 15:56

Pripadnici Specijalne jedinice policije Orao Osijek obilježili su u petak, 20. svibnja, jubilarnu dvadesetu godišnjicu svog osnutka.

U početku stvaranja samostalne Republike Hrvatske kao i na samom početku Domovinskog rata u obranu novostvorene države među prvima su stali pripadnici specijalne policije. Specijalna jedinica policije „Orao“ Osijek osnovana je 3. ožujka 1991. godine u Osijeku. Njezini pripadnici sudjelovali su od prvih dana Domovinskog rata u svim važnijim bitkama, od Vukovara, Borova Naselja, Novog Tenja do Dalja. Tijekom Domovinskog rata ta je specijalna policijska postrojba, uz ostalo, sudjelovala u akcijama „Bljesak“, „Oluja“, „Maslenica“ i „Medački Džep“. U borbenim akcijama poginulo je devetnaest i ranjeno šezdesetak pripadnika specijalne policije. Pripadnici Specijalne jedinice Osijek u Domovinskom su ratu savjesno i odgovorno obavljali svoje zadaće, a danas su opremljeni i osposobljeni za najzahtjevnije zadaće, poput otmica ili oslobađanja talaca.

Obilježavanje jubilarne obljetnice osnutka započelo je u 12 sati ispred kapele Kraljice mira u osječkoj Tvrđavici, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i umrle pripadnike Specijalne jedinice policije Osijek. Nakon polaganja vijenaca, u konkatedrali Svetog Petra i Pavla u Osijeku održana je u 13 sati i sveta misa. U prostorijama Policijske uprave osječko–baranjske načelnik PU Željko Prša je u 14,30 sati svečano otkrio spomen obilježje poginulim i umrlim pripadnicima,  a u svom je govoru istaknuo:

 „Danas, kada je vrijeme Domovinskog rata iza nas, Specijalna jedinica policije Osijek zauzima posebno mjesto u sustavu sigurnosti naše zemlje te označava moderno ustrojenu jedinicu policije osposobljenu za izvršavanje posebnih zadaća i najsloženijih policijskih operacija, a zahvaljujući vrhunskoj osposobljenosti i opremljenosti ostvaruje visoke standarde i rangirana je usporedno sa današnjim najboljim svjetskim postrojbama. U posljednjih dvadeset godina, jedinica specijalne policije obavljala je zadaće koje nisu bile nimalo lake i zahtijevale su dobru uvježbanost svakog pojedinog pripadnika, osobito prilikom rješavanja kriznih situacija visokog rizika i najsloženijih akcija spašavanja. Upravo s takvom Jedinicom možemo garantirati da je Hrvatska spremna suprotstaviti se najtežim oblicima kriminala i očuvati sigurnost svojih građana.“

Svečano obilježavanje nastavljeno je u osječkoj Tvrđi kod Bastiona, gdje je izvršeno postrojavanje sadašnjih i bivših pripadnika jedinice. Postrojavanje je započelo doskokom padobranaca koji su nosili Hrvatsku i zastavu specijalne policije.

Svečanosti su prisustvovali i visoki dužnosnici poput izaslanika predsjednika Republike Hrvatske generala Mladena Kruljca, izaslanik Ministra unutarnjih poslova gospodin Josip Mihaljević, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova Zdravko Janić, načelnik PU osječko-baranjske Željko Prša, kao i župan osječko-baranjski dr. Vladimir Šišljagić te gradonačelnik Grada Osijeka gospodin Krešimir Bubalo. Nakon održanih prigodnih govora, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Zdravko Janić uručio je prikladne pohvale i zahvalnice određenim pripadnicima jedinice, dok je načelnik Prša uručio zahvalnicu za rad tijekom dvadeset godina cjelokupnoj jedinci specijalne policije. Održana je i pokazna vježba aktivnih pripadnika jedinice koja je obuhvaćala helikopterske desante, prikazivanje rada s balističkim štitom, svladavanje naoružanog počinitelja, svladavanje napadača na štićenu osobu, a važniji dio vježbe bila je i potjera za otmičarima u koju su bili uključeni helikopter, terenska vozila te specijalno oklopno vozilo.


26.9.2013.Hrvatski policijski kontingent primio EU medalje
26.9.2013."Vidi i klikni" - djeca učila o sigurnom sudjelovanju u prometu
26.9.2013.Simulacija prometne nesreće u Križevcima
26.9.2013.Upravljao automobilom pod utjecajem alkohola
26.9.2013.Iskopane bombe i puške
25.9.2013.Natjecanje prometnih policajaca - motociklista u vožnji spretnosti
25.9.2013.Učenici OŠ "Dr. Franjo Tuđman" posjetili PGP Beli Manastir
25.9.2013.Dovršeno kriminalističko istraživanje za ratni zločin
25.9.2013.Njemačka policija donirala uređaj za sprječavanje nezakonitih migracija
25.9.2013.Osumnjičeni za provale u kioske
25.9.2013.Pretragom pronađeno 96 vrećica rezanog duhana
25.9.2013."Dan otvorenih vrata" prvi put u Pleternici
24.9.2013.Našice: U cementari spaljeno preko 1500 kg droge
24.9.2013.Priopćenje za medije: Rok važenja osobne iskaznice
24.9.2013.Osumnjičen za uzgajanje indijske konoplje
24.9.2013.Kriminalističko istraživanje vezano uz proizvodnju alkoholnih pića
24.9.2013.Humanitarna biciklijada „Tour de force 2013.“
24.9.2013.Kod 81-godišnjaka pronađeno nedozvoljeno oružje
24.9.2013.Direktor MARRI centra u posjetu MUP-u
24.9.2013.Objavljen Vodič o ekonomičnosti potrošnje goriva i emisiji CO2


str.: 280 od 656. Ukupno: 13113 zapisa.