početna > Vijesti > Top vijesti > Specijalna jedinica policije Orao Osijek obilježila 20. obljetnicu osnutka

Specijalna jedinica policije Orao Osijek obilježila 20. obljetnicu osnutka

Specijalna jedinica policije Orao Osijek obilježila 20. obljetnicu osnutka
23. svibanj 2011. objavljeno u 15:56

Pripadnici Specijalne jedinice policije Orao Osijek obilježili su u petak, 20. svibnja, jubilarnu dvadesetu godišnjicu svog osnutka.

U početku stvaranja samostalne Republike Hrvatske kao i na samom početku Domovinskog rata u obranu novostvorene države među prvima su stali pripadnici specijalne policije. Specijalna jedinica policije „Orao“ Osijek osnovana je 3. ožujka 1991. godine u Osijeku. Njezini pripadnici sudjelovali su od prvih dana Domovinskog rata u svim važnijim bitkama, od Vukovara, Borova Naselja, Novog Tenja do Dalja. Tijekom Domovinskog rata ta je specijalna policijska postrojba, uz ostalo, sudjelovala u akcijama „Bljesak“, „Oluja“, „Maslenica“ i „Medački Džep“. U borbenim akcijama poginulo je devetnaest i ranjeno šezdesetak pripadnika specijalne policije. Pripadnici Specijalne jedinice Osijek u Domovinskom su ratu savjesno i odgovorno obavljali svoje zadaće, a danas su opremljeni i osposobljeni za najzahtjevnije zadaće, poput otmica ili oslobađanja talaca.

Obilježavanje jubilarne obljetnice osnutka započelo je u 12 sati ispred kapele Kraljice mira u osječkoj Tvrđavici, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i umrle pripadnike Specijalne jedinice policije Osijek. Nakon polaganja vijenaca, u konkatedrali Svetog Petra i Pavla u Osijeku održana je u 13 sati i sveta misa. U prostorijama Policijske uprave osječko–baranjske načelnik PU Željko Prša je u 14,30 sati svečano otkrio spomen obilježje poginulim i umrlim pripadnicima,  a u svom je govoru istaknuo:

 „Danas, kada je vrijeme Domovinskog rata iza nas, Specijalna jedinica policije Osijek zauzima posebno mjesto u sustavu sigurnosti naše zemlje te označava moderno ustrojenu jedinicu policije osposobljenu za izvršavanje posebnih zadaća i najsloženijih policijskih operacija, a zahvaljujući vrhunskoj osposobljenosti i opremljenosti ostvaruje visoke standarde i rangirana je usporedno sa današnjim najboljim svjetskim postrojbama. U posljednjih dvadeset godina, jedinica specijalne policije obavljala je zadaće koje nisu bile nimalo lake i zahtijevale su dobru uvježbanost svakog pojedinog pripadnika, osobito prilikom rješavanja kriznih situacija visokog rizika i najsloženijih akcija spašavanja. Upravo s takvom Jedinicom možemo garantirati da je Hrvatska spremna suprotstaviti se najtežim oblicima kriminala i očuvati sigurnost svojih građana.“

Svečano obilježavanje nastavljeno je u osječkoj Tvrđi kod Bastiona, gdje je izvršeno postrojavanje sadašnjih i bivših pripadnika jedinice. Postrojavanje je započelo doskokom padobranaca koji su nosili Hrvatsku i zastavu specijalne policije.

Svečanosti su prisustvovali i visoki dužnosnici poput izaslanika predsjednika Republike Hrvatske generala Mladena Kruljca, izaslanik Ministra unutarnjih poslova gospodin Josip Mihaljević, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova Zdravko Janić, načelnik PU osječko-baranjske Željko Prša, kao i župan osječko-baranjski dr. Vladimir Šišljagić te gradonačelnik Grada Osijeka gospodin Krešimir Bubalo. Nakon održanih prigodnih govora, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Zdravko Janić uručio je prikladne pohvale i zahvalnice određenim pripadnicima jedinice, dok je načelnik Prša uručio zahvalnicu za rad tijekom dvadeset godina cjelokupnoj jedinci specijalne policije. Održana je i pokazna vježba aktivnih pripadnika jedinice koja je obuhvaćala helikopterske desante, prikazivanje rada s balističkim štitom, svladavanje naoružanog počinitelja, svladavanje napadača na štićenu osobu, a važniji dio vježbe bila je i potjera za otmičarima u koju su bili uključeni helikopter, terenska vozila te specijalno oklopno vozilo.


24.9.2013.Objavljen Vodič o ekonomičnosti potrošnje goriva i emisiji CO2
24.9.2013.Svečano otvaranje tečaja ''UNPOC Croatia 2013''
23.9.2013.Vesela nogometna škola u Koprivničkim Bregima
23.9.2013.Tijekom vikenda zatečeno osam ilegalaca
23.9.2013.Na autocesti vozili brzinom od 216 km/h i 208 km/h
23.9.2013.Policija u automobilu pronašla 30 kilograma rezanog duhana
22.9.2013.Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama
20.9.2013.Akcija „Zdrav za 5“ u PU šibensko-kninskoj i PU dubrovačko-neretvanskoj
20.9.2013.Obilježena obljetnica oslobođenja vojarne u Čakovcu
20.9.2013.Policiji predana veća količina oružja
20.9.2013.Osumnjičen da je neovlašteno posjedovao pušku i 648 komada streljiva
19.9.2013.Započela dvodnevna stručna radionica o postupanju prema žrtvama kaznenih djela
19.9.2013.Objavljeni interni oglasi u četiri policijske uprave
19.9.2013.Policija darivala knjige djeci iz Gorskog kotara
19.9.2013.Uhvaćen s 95 kilograma duhana
19.9.2013.Riješeno ubojstvo zaštitara i razbojništvo u banci iz 2010. godine
19.9.2013.Neovlaštena proizvodnja i promet drogama i omogućavanje trošenja droga
19.9.2013.U Vukovaru pronađene dvije oštećene pješadijske mine
19.9.2013.Dovršena kriminalistička istraživanja
19.9.2013.Osumnjičeni za nedozvoljenu trgovinu duhanom


str.: 280 od 655. Ukupno: 13095 zapisa.