6th EDEWG Conference - Dubrovnik 2010

28. listopad 2010. objavljeno u 10:26

ENFSI EDEWG - Dubrovnik 2010 - Group Photo

U organizaciji Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić", Odsjeka vještačenja novčanica, dokumenata i rukopisa, održana je 6. Konferencija radne grupe europskih stručnjaka za vještačenje dokumenata (European Document Expert Working Group), u razdoblju od 21. do 24. rujna 2010. godine u Dubrovniku, Republika Hrvatska, na temu „New Developments in Toner and Ink Examination".

Na konferenciji su sudjelovli predstavnici gotovo svih europskih zemalja te SAD-a, Kanade i Australije. Konferencija se sastojala od praktičnog i znanstvenog dijela te sastanaka triju podgrupa koje djeluju unutar EDEWG-a. Prvog dana održane su dvije radionice na temu „Electrophotographic printing and toner analysis" te „Inkjet printing and printer recognition". Drugog dana mr.sc Ines Gmajnički i gosp. Milijan Brkić, kao predstavnici MUP-a RH te gosp. Fritz Kohler, kao predsjedavajući EDEWG-a, službeno su otvorili konferenciju, nakon čega je slijedila dvadeset i jedna prezentacija vezana uz nova dostignuća u vještačenju dokumenata. Tijekom konferencije organizirane su i izložbe i prezentacije nekoliko proizvođača opreme za forenziku „Foster & Freeman", „Projectina", „Safran Morpho", „ChemIMage" te „Attestor", kao i izložba postera među kojim je bio i poster djelatnice Centra Jasne Galeković na temu „Laser Printer Identification - The Real Case".

Zadnjeg dana održani su i sastanci podgrupa unutar EDEWG-a „Analysis of Inks and Toners", „Non-destrictive examination of printing products" i „Ink Dating". Kroz kratki osvrt na dosadašnja postignuća, određeni su i budući ciljevi te zadaci, koji su se uglavnom odnosili na daljnje razvijanje i usavršavanje u području kako kemijskih, tako i nedestruktivnih analiza tinti i tonera.

Tijekom sastanka podgrupe „Analysis of Inks and Toners", a obzirom da je naš laboratoriji pripremio i evaluirao dogovoreni zajednički projekt na temu „Toner analysis by FTIR", od strane djelatnice Centra Andree Ledić prezentirani su rezultati projekta u kojem je sudjelovalo ukupno 13 laboratorija. Ovaj zajednički projekt bazirao se na analizi 8 uzoraka tonera laserskih pisača, koji su analizirani metodom FTIR-a. Budući projekt ove podgrupe odnosit će se na mogućnost validiranja ove metode u kojem će sudjelovati svi članovi podgrupe.

Na sastanku podgrupe „Non-destructive examination of printing products" predstavljena je on-line baza podataka inkjet pisača koja će uskoro biti dostupna na web stranici EDEWG-a.

Podgrupa „Ink dating" prikazala je dosadašnje rezultate i iskustva vodećih laboratorija na području ispitivanja starosti tinte. Uspoređivani su laboratoriji iz Otawe (Canada), te njemački laboratoriji iz Münchena i Berlina. Prikazani su rezultati rada bazirani na određivanju vremenskog raspada fenoksietanola (PE, komponenta tinte), primjenom metoda HPLC, GC/MS i LC/MS uz TD. Interesantna je upotreba novih separacijskih sustava na HPLC-u. No, sigurnost ove metode još uvijek se smatra pozitivnom isključivo u laboratorijski kontroliranim uvjetima, te na slučajevima stvarnih predmeta treba i dalje razvijati postojeće metode. Svaki od laboratorija koji participira u ovakvim ispitivanjima osim instrumenata, raspolaže dugogodišnjim bazama tinti (20 i više godina), ali i cijelim timovima stručnjaka.

Novost vezana uz web stranicu EDEWG-a jest da će na istoj biti sadržane informacije o radu i dobivenim rezultatima pojedinih podgrupa, kao i mogućnost komentiranja istog te će na istoj biti dostupna i baza podataka vezana uz inkjet printere. Nadalje, tijekom Business Meetinga održano je i glasovanje za nove članove Steering Committee-a, obzirom da su tri dosadašnja, dugogodišnja člana zbog prevelikih obveza odstupila s dužnosti.
Idući sastanak- Business Meeting održat će se u lipnju 2011. godine u Krakowu, Poljska.20.7.2016.CSI Hrvatska u National Geographic Hrvatska
11.7.2016.Vještaci Centra na radionici za analizu sigurnosnih boja na novčanicama
30.5.2016.22. godišnji sastanak ENFSI-eve radne grupe za droge
30.5.2016.Eksperti Centra "Ivan Vučetić" na međunarodnoj konferenciji "Secure Identification 2016"
30.5.2016.Još jedna prezentacija sustava AFIS
25.5.2016.Centru „Ivan Vučetić“ GEDNAP-ov certifikat za DNA profiliranje
24.5.2016.Nadzor akreditacije Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“
23.5.2016.Prezentacija sustava AFIS-a prozvođača „ SAFRAN“ u Centru "Ivan Vučetić"
17.5.2016.Budući doktori znanosti na nastavi i vježbama u Centru „Ivan Vučetić“
17.5.2016.Godišnja skupština ENFSI-a
16.5.2016.Projekt "Istražujem svijet znanosti i inovacija" u Centru
10.5.2016.Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ bogatiji za tehnologiju sekvenciranja nove generacije (NSG)
9.5.2016.Tečaj na temu novih tehnologija iz područja otkrivanja krivotvorenih isprava
6.5.2016.Preventivo-edukacijska radionica Centra u Osnovnoj školi „Davorin Trstenjak“ u Posavskim Podgajcima
27.4.2016.Priznanje Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“
26.4.2016.Forenzično utvrđivanje udaljenosti pucanja
26.4.2016.Nova knjiga „Analiza (socijalnih) mreža: praktična primjena"
21.4.2016.Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ na 14. festivalu znanosti
25.4.2014.Monografija - Centar Ivan Vučetić
7.6.2013.Posjet studenata Svučilišnog Odjela za forenzične znanosti iz Splita


str.: 1 od 2. Ukupno: 26 zapisa.