„Quo Vadis, European Forensics“, Prag, Češka Republika

15. listopad 2018. objavljeno u 15:26

 U organizaciji češkog kriminalističkog instituta – „Institute of Criminalistic“, od 09-11 listopada 2018. u Pragu je održan sastanak na temu „Kuda ide europska forenzika?“ („Quo vadis, European forensics?“). Na predmetnom sastanku prisustvovalo je četrdesetak direktora i/ili zamjenika direktora europskih centara članica ENFSI-a.  Predstavnica MUP-a RH bila je načelnica Centra za forenzična isptivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, gđa. Andrea Ledić.
Također sastanku je prisustvovao i g. Oldrich Martinu-zamjenik izvršne direktorice EUROPOL-a te g. Damir Maračić ispred CEPOL-a koji je održao i prezentaciju na temu „CEPOL Training Activities“.
Teme koje su bile obuhvaćene predmetnim sastankom odnosile su se ponajprije na razmjenu iskustava u vođenju i upravljanju forenzičnim centrima te policije općenito, kao i način koordinacije te ulaganje u obrazovanje djelatnika i to počevši od djelatnika koji rade na „mjestu događaja“ pa sve do sudaca s osvrtom na kontrolu kvalitete te razmjenu baza podataka na nivou EU i šire.
Gosp. E. Sippola predsjednik ENFSI-a, uvodnom je riječju predstavio rad i trening aktivnosti koje provodi ENFSI s posebnim osvrtom na projekt EFSA 2020. koji se prvenstveno odnosi na pisanje Best practice manual-a (BMP) za sva područja vještačenja s kojim bi se ujednačile metode kojima se provode izuzimanje materijalnog traga te provođenje vještačenja. 
Gosp. Martinu, zamjenik izvršne direktorice EUROPOL-a došao je s ciljem kako bi bolje razumio rad ENFSI-a, a samim time kako bi i EUROPOL kao EU agencija financijski podržala projekte predložene od strane ENFSI-a.
Održane su i tri radionice na temu: „Education and Training“, „Datebases“ i „Managment, Quality Management“.
Prikazana je i suradnja ENFSI- a i CEPOL-a koja je svake godine sve bolja te je tendencija da se ista razvija i dalje. Napomenuto je da CEPOL uz uobičajene treninge organizira i webinare koji su sve više atraktivniji te im sve veći broj eksperata i pristupa.
Zaključak sastanka je tendencija povezivanja svih članica ENFSI-a, a koja bi prvenstveno imala za cilj razmjenu iskustva u području izuzimanja tragova s mjesta događaja te posljedično i vještačenja, kao i potencijalne edukacije kako djelatnika tako i rukovodećeg kadra, ali i krajnjih korisnika usluga vještačenja, a što je  temelj je za uspješnost bilo koje organizacije.

 15.10.2018.„Quo Vadis, European Forensics“, Prag, Češka Republika
25.7.2018.160. godina rođenja izumitelja daktiloskopije Ivana Vučetića- Prilog RTL-a
23.7.2018.Međunarodni simpozij u povodu 200. obljetnice donošenja relikvija u Vodnjan
3.7.2018.4. EUROPOL Training Course on Payment Card Fraud
2.7.2018.Delegacija Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetič” u posjetu izraelskoj policiji
14.6.2018.Prezentacija sportskih klubova koji rade s djecom s posebnim potrebama
12.6.2018.Sajam sigurnosti i prevencije
5.6.2018.11th Haploid Markers Conference, Bydgoszcz, Poland


str.: 1 od 1. Ukupno: 8 zapisa.