Vještaci Centra na radionici za analizu sigurnosnih boja na novčanicama

11. srpanj 2016. objavljeno u 12:00

 

U Ljubljani (Slovenija) je u razdoblju 28. – 30. lipnja 2016. godine održana radionica za analizu sigurnosnih boja na novčanicama, kojoj su ispred Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ''Ivan Vučetić'' prisustvovali vještaci za kemijsko-fizikalna vještačenja Ivana Bačić i Veronika Marinović. Radionica je proizašla iz europskog projekta ''Sigurnosne boje'' (SEcurity DYes – SEDY), čiji su nositelji  Nacionalni forenzički laboratorij (NFL) iz Slovenije i Bundeskriminalamt (BKA) iz Njemačke.

Sigurnosne boje se najčešće koriste u inteligentnim sustavima za neutralizaciju novčanica (IBNS) bilo kod fizičkog prijenosa gotovog novca, u bankomatima i svim drugim uređajima koji koriste gotovinsko plaćanje novčanicama. Aktivacijom sustava kod neovlaštenog rukovanja novčanice se oboje bojama specifičnog sastava i postaju neprikladne za promet. Novčanice koje na kraju završe u forenzičkim laboratorijima mogu biti svježe obojene s vrlo intenzivnim tragovima sigurnosne boje, ali i znatno obezbojene i oštećene uslijed kemijskog tretiranja ili višestrukog pranja, što predstavlja poseban izazov u forenzičkoj analizi. Kako bi rezultati analize, proizašli vještačenjem takvih tragova, bili od pomoći policiji, državnom odvjetništvu i sudovima, forenzički laboratoriji moraju biti opremljeni najsuvremenijim instrumentnim tehnikama koje će zadovoljiti stručna i znanstvena mjerila za analizu tragova sigurnosnih boja i evaluaciju dobivenih rezultata.

U skladu s tim, petnaest sudionika iz deset europskih zemalja je kroz niz prezentacija imalo priliku dobiti važne informacije o najnovijim dostignućima u analizi sigurnosnih boja, o pripremi uzoraka za analizu, uvjetima analize potrebnih instrumentnih tehnika te smjernice za interpretaciju rezultata. U praktičnom dijelu, tragovi različitih sigurnosnih boja s novčanica analizirani su instrumentnim tehnikama visokoučinkovite tankoslojne kromatografije (HPTLC) i Ramanove spektroskopije, koje su postale zlatni standard za analizu sigurnosnih boja.

Doprinos vrijednosti radionice svojim predavanjem dali su i predstavnici tvrtke ''CAMAG'' iz Švicarske, vodećeg svjetskog proizvođača uređaja za visokoučinkovitu tankoslojnu kromatografiju (HPTLC) te tvrtke ''SPINNAKER'' iz Velike Britanije koji su tržišni lideri u razvoju i proizvodnji inteligentnih sustava za zaštitu gotovine.

Sudjelovanjem na ovoj radionici vještaci Centra dobili su sveobuhvatni uvid u mogućnosti uvođenja analize sigurnosnih boja u svakodnevni rad, kao i mogućnost sigurne razmjene prikupljenih podataka sa svim forenzičkim centrima članovima ENFSI Radne grupe za boju i staklo (ENFSI Paint and Glass – EPWG) jer se pokazalo da porijeklo novčanica obojenih sigurnosnim bojama prelazi ne samo granice država nego i kontinenata. 20.7.2016.CSI Hrvatska u National Geographic Hrvatska
11.7.2016.Vještaci Centra na radionici za analizu sigurnosnih boja na novčanicama
30.5.2016.22. godišnji sastanak ENFSI-eve radne grupe za droge
30.5.2016.Eksperti Centra "Ivan Vučetić" na međunarodnoj konferenciji "Secure Identification 2016"
30.5.2016.Još jedna prezentacija sustava AFIS
25.5.2016.Centru „Ivan Vučetić“ GEDNAP-ov certifikat za DNA profiliranje
24.5.2016.Nadzor akreditacije Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“
23.5.2016.Prezentacija sustava AFIS-a prozvođača „ SAFRAN“ u Centru "Ivan Vučetić"
17.5.2016.Budući doktori znanosti na nastavi i vježbama u Centru „Ivan Vučetić“
17.5.2016.Godišnja skupština ENFSI-a
16.5.2016.Projekt "Istražujem svijet znanosti i inovacija" u Centru
10.5.2016.Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ bogatiji za tehnologiju sekvenciranja nove generacije (NSG)
9.5.2016.Tečaj na temu novih tehnologija iz područja otkrivanja krivotvorenih isprava
6.5.2016.Preventivo-edukacijska radionica Centra u Osnovnoj školi „Davorin Trstenjak“ u Posavskim Podgajcima
27.4.2016.Priznanje Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“
26.4.2016.Forenzično utvrđivanje udaljenosti pucanja
26.4.2016.Nova knjiga „Analiza (socijalnih) mreža: praktična primjena"
21.4.2016.Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ na 14. festivalu znanosti
25.4.2014.Monografija - Centar Ivan Vučetić
7.6.2013.Posjet studenata Svučilišnog Odjela za forenzične znanosti iz Splita


str.: 1 od 2. Ukupno: 26 zapisa.