Vještaci Centra na radionici za analizu sigurnosnih boja na novčanicama

11. srpanj 2016. objavljeno u 12:00

 

U Ljubljani (Slovenija) je u razdoblju 28. – 30. lipnja 2016. godine održana radionica za analizu sigurnosnih boja na novčanicama, kojoj su ispred Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ''Ivan Vučetić'' prisustvovali vještaci za kemijsko-fizikalna vještačenja Ivana Bačić i Veronika Marinović. Radionica je proizašla iz europskog projekta ''Sigurnosne boje'' (SEcurity DYes – SEDY), čiji su nositelji  Nacionalni forenzički laboratorij (NFL) iz Slovenije i Bundeskriminalamt (BKA) iz Njemačke.

Sigurnosne boje se najčešće koriste u inteligentnim sustavima za neutralizaciju novčanica (IBNS) bilo kod fizičkog prijenosa gotovog novca, u bankomatima i svim drugim uređajima koji koriste gotovinsko plaćanje novčanicama. Aktivacijom sustava kod neovlaštenog rukovanja novčanice se oboje bojama specifičnog sastava i postaju neprikladne za promet. Novčanice koje na kraju završe u forenzičkim laboratorijima mogu biti svježe obojene s vrlo intenzivnim tragovima sigurnosne boje, ali i znatno obezbojene i oštećene uslijed kemijskog tretiranja ili višestrukog pranja, što predstavlja poseban izazov u forenzičkoj analizi. Kako bi rezultati analize, proizašli vještačenjem takvih tragova, bili od pomoći policiji, državnom odvjetništvu i sudovima, forenzički laboratoriji moraju biti opremljeni najsuvremenijim instrumentnim tehnikama koje će zadovoljiti stručna i znanstvena mjerila za analizu tragova sigurnosnih boja i evaluaciju dobivenih rezultata.

U skladu s tim, petnaest sudionika iz deset europskih zemalja je kroz niz prezentacija imalo priliku dobiti važne informacije o najnovijim dostignućima u analizi sigurnosnih boja, o pripremi uzoraka za analizu, uvjetima analize potrebnih instrumentnih tehnika te smjernice za interpretaciju rezultata. U praktičnom dijelu, tragovi različitih sigurnosnih boja s novčanica analizirani su instrumentnim tehnikama visokoučinkovite tankoslojne kromatografije (HPTLC) i Ramanove spektroskopije, koje su postale zlatni standard za analizu sigurnosnih boja.

Doprinos vrijednosti radionice svojim predavanjem dali su i predstavnici tvrtke ''CAMAG'' iz Švicarske, vodećeg svjetskog proizvođača uređaja za visokoučinkovitu tankoslojnu kromatografiju (HPTLC) te tvrtke ''SPINNAKER'' iz Velike Britanije koji su tržišni lideri u razvoju i proizvodnji inteligentnih sustava za zaštitu gotovine.

Sudjelovanjem na ovoj radionici vještaci Centra dobili su sveobuhvatni uvid u mogućnosti uvođenja analize sigurnosnih boja u svakodnevni rad, kao i mogućnost sigurne razmjene prikupljenih podataka sa svim forenzičkim centrima članovima ENFSI Radne grupe za boju i staklo (ENFSI Paint and Glass – EPWG) jer se pokazalo da porijeklo novčanica obojenih sigurnosnim bojama prelazi ne samo granice država nego i kontinenata. 15.10.2018.„Quo Vadis, European Forensics“, Prag, Češka Republika
25.7.2018.160. godina rođenja izumitelja daktiloskopije Ivana Vučetića- Prilog RTL-a
23.7.2018.Međunarodni simpozij u povodu 200. obljetnice donošenja relikvija u Vodnjan
3.7.2018.4. EUROPOL Training Course on Payment Card Fraud
2.7.2018.Delegacija Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetič” u posjetu izraelskoj policiji
14.6.2018.Prezentacija sportskih klubova koji rade s djecom s posebnim potrebama
12.6.2018.Sajam sigurnosti i prevencije
5.6.2018.11th Haploid Markers Conference, Bydgoszcz, Poland


str.: 1 od 1. Ukupno: 8 zapisa.