Eksperti Centra "Ivan Vučetić" na međunarodnoj konferenciji "Secure Identification 2016"

30. svibanj 2016. objavljeno u 13:37

 

U Rigi (Latvija), 18. i 19. svibnja 2016. godine, održana je 5. međunarodna konferencija i sajam zaštićenih isprava, biometrijske tehnologije i identifikacije Secure Identification 2016 u organizaciji Media Expo Alliance i pod pokroviteljstvom Vlade Latvije. Na Konferenciji je sudjelovalo više od 200 predstavnika vlade, Europske Komisije, industrije zaštićenih isprava, biometrijske tehnologije i IT stručnjaka iz većine europskih država. Ispred Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ konferenciji su prisustvovali vještaci za dokumente – Jasna Galeković i Nevenka Škavić.

Konferencija je bila popraćena sajmom s preko 20 izlagača, poput tvrtki Austriacard, Crossmatch, Regula, OSD, Crypto Vision, Infineon, Gemalto, Infotech, Matica Techologies, Innovatrics, NEUROtechnologies, Safran-Morpho, Advanced Track&Trace, a koji su predstavili najnovija dostignuća iz navedenoga područja.

Tematski su obuhvaćeni najnoviji svjetski trendovi u zaštiti e-isprava i primjeni biometrijske tehnologije u identifikacijske svrhe, kao i inovativne tehnologije vezane uz sustave upravljanja identitetom, sustave za provjeru vjerodostojnosti isprava prilikom granične kontrole te suvremene oblike sprečavanja i otkrivanja krivotvorenja te zlouporabe (e)isprava.

Od izlaganja je vrijedno izdvojiti predstavljanje nove e-putne isprave Europske unije (tzv. EU laissez-passer) koja se izdaje djelatnicima EU institucija, sukladno Uredbi Vijeća 1417/2013. Navedena e-putna isprava u opticaju je od 24. studenoga 2015. godine, pri čemu s danom izdavanja novih EU isprava prestaju važiti dotadašnje. Do kraja 2016. godine EUE kod biti će uvršten na ISO listu kodova država, čime će se olakšati automatizirana provjera vjerodostojnosti predmetnih isprava.

Također, predstavnica Latvije održala je prezentaciju vezanu uz EU projekt ORIGINS uspostavljen krajem 2014. godine, u predviđenom trajanju od dvije godine (+1), koji je usmjeren na isprave o građanskome statusu, poglavito rodne listove EU/Schengen država. Problematika utvrđivanja vjerodostojnosti takvih isprava od iznimnog je značaja budući se na osnovu istih izdaju putne i identifikacijske isprave, a na europskoj razini ne postoje propisi vezani uz izgled i minimalne standarde zaštite obrazaca predmetnih isprava već je isto u nadležnosti pojedine države članice, pri čemu većina nacionalnih obrazaca ne posjeduju nikakav oblik zaštite. Svrha projekta jest prikupiti informacije o postojećim ispravama o građanskome statusu država članica Europske unije na osnovu kojih se izdaju nacionalne e-putovnice te sačiniti smjernice za minimalne sigurnosne standarde koji bi osigurali pouzdanu identifikaciju građana prilikom izdavanja identifikacijskih i putnih isprava, kao i uspostavljanje nacionalnih središnjih registara uključujući baze podataka biometrijskih karakteristika.

Predstavljen je estonski projekt e-Residency koji, državljanima Europske unije i svijeta zainteresiranima za otvaranje tvrtke za on-line poslovanje u Estoniji, omogućava pribavljanje digitalnog identiteta u obliku digitalne osobne iskaznice. Trenutačno postoji 10.600 takvih e-subjekata, a očekuje se da će do 2020. godine njihov broj narasti na 10 milijuna korisnika.

Osim toga, tvrtka Regula predstavila je uređaje za automatiziranu provjeru vjerodostojnosti isprava, tvrtka Infineon novosti i trendove u hardverskoj tehnologiji (Solid Flash, Mega Memory), tvrtka X Infotech softverska rješenja za izdavanje, upravljanje i verifikaciju identifikacijskih i putnih e-isprava te pametnih kartica, dok je tvrtka Innovatrics predstavila softverska rješenja za uporabu biometrijskih karakteristika u cilju identifikacije građana (AFIS, IDKit SDK). Tvrtka Advanced Track & Trace prezentirala je novosti u autentifikaciji e-isprava u vidu ispisanih kodova s biometrijskim karakteristikama (SealCrypt/BioSeal), tvrtka Neurotechnology softverske sustave za korištenje biometrijskih karakteristika u cilju identifikacije građana (otisci prstiju, fotografija, iris, glas), dok je tvrtka Crossmatch predstavila mobilne uređaje s integriranim čitačem otiska prsta prvenstveno namijenjene graničnoj kontroli identifikacijskih e-isprava.   15.10.2018.„Quo Vadis, European Forensics“, Prag, Češka Republika
25.7.2018.160. godina rođenja izumitelja daktiloskopije Ivana Vučetića- Prilog RTL-a
23.7.2018.Međunarodni simpozij u povodu 200. obljetnice donošenja relikvija u Vodnjan
3.7.2018.4. EUROPOL Training Course on Payment Card Fraud
2.7.2018.Delegacija Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetič” u posjetu izraelskoj policiji
14.6.2018.Prezentacija sportskih klubova koji rade s djecom s posebnim potrebama
12.6.2018.Sajam sigurnosti i prevencije
5.6.2018.11th Haploid Markers Conference, Bydgoszcz, Poland


str.: 1 od 1. Ukupno: 8 zapisa.