Prezentacija sustava AFIS-a prozvođača „ SAFRAN“ u Centru "Ivan Vučetić"

23. svibanj 2016. objavljeno u 16:07

 

Dana 23. svibnja 2016. godine u Centru za forenzična ispitivanja i istraživanja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu, održan je radni sastanak predstavnika Centra s predstavnicima francuske tvrtke „SAFRAN“, proizvođača automatiziranog sustava za obradu otiska papilarnih linija, poznatog pod nazivom AFIS.

Sastanak je organiziran vezano uz pripreme Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske za pristupanje tzv. Prümskim odlukama, odnosno radi ispunjenje obaveza koje proizlaze iz članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, a odnose se na omogućavanje automatiziranog pristupa nacionalnim bazama podataka DNA profila i otisaka papilarnih linija prstiju i dlanova.

Tehnički preduvjet ispunjenja navedenih obveza je nabavka novog ili nadogradnja postojećeg sustava AFIS s najznačajnijim dijelom sustava tzv. Prüm sučeljem, koji daje mogućnost za pristup i pokretanje automatizirane provjere i razmjene s drugim državama članicama Europske unije. Postojeći sustav AFIS, kojeg Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ posjeduje od 2006. godine, nema tih mogućnosti.

Predstavnike francuskog proizvođača primio je pomoćnik načelnika Centra, gospodin Dražen Mayka sa suradnicima te su tijekom sastanka i održanih prezentacija stekli uvid u mogućnosti najnovijeg AFIS sustava, pod nazivom MorfoBis,  kojeg proizvodi francuska tvrtka „SAFRAN“ i koji bi odgovarao trenutnim i budućim potrebama MUP-a RH radi ispunjenja obveza vezanih uz implementaciju Prümskih odluka za područje automatske razmjene daktiloskopskih podataka.
15.10.2018.„Quo Vadis, European Forensics“, Prag, Češka Republika
25.7.2018.160. godina rođenja izumitelja daktiloskopije Ivana Vučetića- Prilog RTL-a
23.7.2018.Međunarodni simpozij u povodu 200. obljetnice donošenja relikvija u Vodnjan
3.7.2018.4. EUROPOL Training Course on Payment Card Fraud
2.7.2018.Delegacija Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetič” u posjetu izraelskoj policiji
14.6.2018.Prezentacija sportskih klubova koji rade s djecom s posebnim potrebama
12.6.2018.Sajam sigurnosti i prevencije
5.6.2018.11th Haploid Markers Conference, Bydgoszcz, Poland


str.: 1 od 1. Ukupno: 8 zapisa.