Tečaj na temu novih tehnologija iz područja otkrivanja krivotvorenih isprava

9. svibanj 2016. objavljeno u 13:22

  

U razdoblju od 19. do 22. travnja 2016. godine u Rimu je održan tečaj na temu novih tehnologija na području otkrivanja krivotvorenih isprava (engl. „New Techologies to Detect False Documents“) u organizaciji Europske policijske akademije – CEPOL i Policijske škole u Rimu, a uz podršku Grčke, Nizozemske, Španjolske te EUROPOL-a i FRONTEX-a.

Na tečaju su sudjelovali predstavnici forenzičnih instituta i granične policije većine europskih država, dok je kao predstavnik Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ sudjelovala Jasna Galeković, samostalni vještak za dokumente i rukopise.

Posljednjih desetak godina scenarij međunarodnih kaznenih djela usko je povezan s migracijama, trgovinom ljudima, terorizmom, računalnim kriminalitetom, trgovanjem ilegalnom robom i drugim kaznenim djelima u kojima dolazi do prikrivanja pravog identiteta počinitelja.

U ovakvim scenarijima otkrivanje krivotvorenih isprava i s njima povezanih kaznenih djela predstavlja jedan od prioriteta tijela unutarnjih poslova i forenzičnih stručnjaka.

Pri tome je ključno postojanje i primjena međunarodnih standarda (ICAO, ISO) i europske legislative na području izrade i izdavanja putnih i identifikacijskih isprava te učinkovita međunarodna suradnja između različitih institucija – UNDOC, EUROPOL, FRONTEX, INTERPOL, ENFSI i CEPOL, kao i razmjena informacija između policijskih i forenzičnih stručnjaka koji se bave analizom isprava te industrije zaštićenih isprava.



15.10.2018.„Quo Vadis, European Forensics“, Prag, Češka Republika
25.7.2018.160. godina rođenja izumitelja daktiloskopije Ivana Vučetića- Prilog RTL-a
23.7.2018.Međunarodni simpozij u povodu 200. obljetnice donošenja relikvija u Vodnjan
3.7.2018.4. EUROPOL Training Course on Payment Card Fraud
2.7.2018.Delegacija Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetič” u posjetu izraelskoj policiji
14.6.2018.Prezentacija sportskih klubova koji rade s djecom s posebnim potrebama
12.6.2018.Sajam sigurnosti i prevencije
5.6.2018.11th Haploid Markers Conference, Bydgoszcz, Poland


str.: 1 od 1. Ukupno: 8 zapisa.