Biblioteka Forenzika

 

Krajem 2013. godine osnovana je stručna kriminalistička i forenzična biblioteka pod nazivom Biblioteka Forenzika.

Biblioteka Forenzika u svojim publikacijama bavi se kriminalističkom teorijom i praksom te forenzičnim znanostima kojima su obuhvaćene sve one znanosti i znanstvene discipline koje svojim zasebnim metodama, sredstvima i procesima pomažu tijelima represije u borbi protiv suvremenoga kriminaliteta, represivno i preventivno.

Forenzična znanost kolokvijalno zvana „Forenzika“ je primjena znanosti i znanstvenih metoda u okviru propisanih procedura. Ona je dio sveukupne znanosti koja se primjenjuje u procesu dobivanja zakonitih odgovora. To podrazumijeva ispitivanje, procjenu i objašnjenje materijalnih dokaza i ponašajnih karakteristika osoba, kao i stanja osoba prije, u toku i nakon počinjenja određenih radnji u pravnom postupku. Metode forenzičnih znanosti najčešće se koriste na mjestu događaja i prilikom instrumentalnog procesiranja u laboratorijima.

Knjige Biblioteke Forenzika primarno su stručnog ali i znanstvenog karaktera, napisane od kompetentnih stručnjaka na obrađenom području koji su u sadržaj knjiga sublimirali svoja znanstvena i edukacijska iskustva. Autori knjiga Biblioteke Forenzika su dokazali da su suptilni praktičari i lucidni teoretičari odnosno veliki znalci na obrađenom području te su u knjigama saželi svoju bogatu iskustvenu i teorijsku spoznaju davši na taj način veliki prilog na području kriminalistike i forenzičnih znanosti.

Knjige Biblioteke Forenzika namijenjene su ponajprije studentima koji u sklopu nastavnih kolegija izučavaju forenzičnu i kriminalističku znanost. Za knjigama biblioteke bi trebali posegnuti i kolege praktičari: suci, državni odvjetnici, odvjetnici, vještaci, policijski službenici, carinici, inspektori raznih profila i dr.

Biblioteka Forenzika djeluje u okviru  Hrvatske sveučilišne naklade d.o.o., glavni urednik biblioteke je doc. dr. sc. Gordan Mršić, a zamjenica glavnog urednika prof. dr. sc. Maja Popović.