Monografija - Centar Ivan Vučetić

25. travanj 2014. objavljeno u 13:07

MONOGRAFIJA CENTAR IVAN VUČETIĆ

Povodom 60. obljetnice osnutka Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" izdana je Monografija Centar Ivan Vučetić. Knjiga s ukupno 140 stranica u kojoj nalazi ponešto o povijesti Centra, sudjelovanju vještaka u Domovinskom ratu, povijesni pregled po grupama vještačenja s naglaskom na trenutne mogućnosti i dostignuća Centra, međunarodnoj suradnji i organizaciji međunarodnih događanja, nastavnom radu i znanstvenim dostignućima djelatnika Centra sve prožeto s preko 250 fotografija koje izbliza dočaravaju svakodnevni posao forenzičara. Monografija je napisana i na hrvatskom i na engleskom jeziku.

Prenosimo Vam uvodnu riječ načelnika Centra, doc.dr.sc. Gordana Mršića.

Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ jedina je specijalizirana institucija za forenzična vještačenja u Republici Hrvatskoj. Temeljni poslovni proces Centra pretvorba je materijalnoga traga izuzetog s mjesta počinjenja kaznenoga djela u pravovaljani materijalni dokaz.
Imajući u vidu pravnu snagu materijalnoga dokaza, a sukladno zahtjevima svojih krajnjih korisnika, državnog odvjetništva, policije i tijela sudbene vlasti, kao i stranih forenzičnih ustanova temeljem međunarodnih ugovora, misija ovog Centra zadržavanje je najvišeg ranga pružanja usluga vještačenja, ispitivanja i istraživanja u području forenzike te zadržavanje prepoznatljivosti ovog Centra kao jednog od najkvalitetnijih u Europi.
Poslovni uspjeh Centra vezan je uz točnost, mjerljivost, ponovljivost, sigurnost, decidiranost i pravovremenost rezultata ispitnog izvještaja („Zapisnik o vještačenju“). Centar je akreditiran sukladno međunarodnoj normi HRN EN ISO/IEC 17025:2007, što osigurava visoke kriterije kvalitete u provedbi ispitivanja.
Već više od 60 godina Centar uspješno djeluje i pridonosi rasvjetljavanju kaznenih djela, što nas ispunjava ponosom i zadovoljstvom. Također, od svog osnutka, ova institucija aktivno pridonosi razvoju kriminalistike i forenzike obrazovanjem stručnjaka. Profesionalni uspjesi i stručni ugled nagrada su za sve bivše i sadašnje djelatnike Centra.
Zahvaljujući ogromnom entuzijazmu, upornosti, znanju i poštivanju znanja i rezultata rada drugih ljudi, na stabilnim temeljima koje smo marljivo gradili godinama i desetljećima, stvoren je u europskim razmjerima suvremeni forenzični centar - Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.
Nadam se da će podatci, dokumenti i fotografije objedinjeni na stranicama ove monografije dostojno prikazivati Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, ljude koji su ga godinama i desetljećima stvarali te trud, znanje, primjenu najnovijih znanstvenih dostignuća i rezultate u rasvjetljavanju najsloženijih kaznenih djela u cjelini.
Vjerujem da će ova vrijedna monografija pružiti čitateljima zadovoljstvo u upoznavanju Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, da će u onima koji su u njemu radili probuditi draga sjećanja, da će među sadašnjim djelatnicima Centra podržati osjećaj zadovoljstva, privilegije i ponosa da u njemu rade te da će budućim forenzičarima dati korisne informacije o nastanku, razvoju, mogućnostima i kompetencijama hrvatske forenzike.
Najsrdačnije zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pridonijeli razvoju i ugledu Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ te svim kolegama koji su sudjelovali u izradi ove monografije.15.10.2018.„Quo Vadis, European Forensics“, Prag, Češka Republika
25.7.2018.160. godina rođenja izumitelja daktiloskopije Ivana Vučetića- Prilog RTL-a
23.7.2018.Međunarodni simpozij u povodu 200. obljetnice donošenja relikvija u Vodnjan
3.7.2018.4. EUROPOL Training Course on Payment Card Fraud
2.7.2018.Delegacija Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetič” u posjetu izraelskoj policiji
14.6.2018.Prezentacija sportskih klubova koji rade s djecom s posebnim potrebama
12.6.2018.Sajam sigurnosti i prevencije
5.6.2018.11th Haploid Markers Conference, Bydgoszcz, Poland


str.: 1 od 1. Ukupno: 8 zapisa.